Informatie voor na de behandeling
Uw kind/pupil is tandheelkundig behandeld onder ambulante intraveneuze anesthesie met propofol: een lichte narcose die via een infuus wordt toegediend. Het voordeel hiervan is dat het kind prettig slaapt, na afloop snel wakker is en er weinig bijwerkingen van ondervindt.
U dient met het volgende rekening houden:
- De eerste uren kan het kind nog slaperig, hangerig ofzijn. De duizeligheid duurt soms tot de volgende dag.
- De mond is vaak het eerste uur nog verdoofd: kinderen kunnen hierover klagen.
- Verhoging of koorts kan soms ‘s avonds optreden. Dit is de volgende dag weer over.
- Pijn komt zelden voor, maar kan – evenals verhoging of koorts – bestreden worden met een zetpil paracetamol. Uw kind mag drie-, vier- of vijfmaal daags 240 mg of 500 mg paracetamol. Voor kinderen ouder dan 7 jaar: drie- of viermaal daags 12,5 mg of 25 mg diclofenac.
- Misselijkheid komt zelden voor. Zodra de lokale verdoving in de mond is uitgewerkt, mag het kind alles eten en drinken.
- Indien er hechtingen gebruikt zijn, verdwijnen deze na enkele dagen vanzelf. Het is niet erg wanneer het kind aan de hechtingen peutert of wanneer ze er ‘s avonds uit gaan. U mag niet spoelen.
- De urine kan soms blauw of groen verkleuren, hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.
- Bij acute en dringende problemen kunt u bellen naar Catherine de Jong, anesthesioloog 06 53 327764
Nacontrole
Uw kind heeft na een week een afspraak voor nacontrole, het is erg belangrijk dat u dan ook komt: we kijken dan of alles goed geneest. Ook vinden we het belangrijk te horen hoe u en uw kind de narcose dag hebben ervaren.
Toekomst
De behandeling van het gebit onder narcose is geen eindpunt. Het is een begin! Nu uw kind pijnvrij is, kunnen we in alle rust samen werken aan de tandartsangst van uw kind en de mondverzorging. Zo zorgen we dat uw kind weer met plezier naar de tandarts gaat en streven we ernaar gebitsproblemen bij uw kind te voorkomen.